Niet vicieus maar circulair

We zijn op weg naar een samenleving die af wil rekenen met een vicieuze cirkel. De circulaire economie heeft de toekomst. Afval is waardevol voedsel geworden. Krijgen we die cirkel inmiddels al rond ?  Ik denk dat we aardig op weg zijn, er is een hoopvol begin maar oordeel zelf.

Wie kent niet het scenario van de ‘vicieuze cirkel’. Als je daarin terecht komt, berg je maar, het belooft niet veel goeds. Deze cirkel verbeeldt de noodlottige kringloop van oorzaak en gevolg (maken, kopen, gebruiken weggooien, met een afval probleem ). Die tijd is voorbij

In het kledingaanbod is, nu een nieuw seizoen weer voor de deur staat, een groeiend aanbod van betaalbare gecertificeerde cradle to cradle kleding te koop. Worden er flinke stappen gezet om in allerlei productieprocessen actief te letten op afval, hergebruik, effectieve waterbesparing en het bestrijden van verspilling. Maatschappelijk verantwoord ondernemen groeit. Het anders aanpakken van productieprocessen levert kansen op die een zichtbare verandering met verbetering opleveren.

Noah, de eerste circulaire auto

Ook conservatieve industrieën zoals de autoindustrie zullen gaan meedoen. Ze zijn geen koploper in circulair denken & doen maar de  eerste circulaire auto ter wereld is er. Nota bene ontwikkeld in Nederland. Niet door het bedrijfsleven maar door studenten van de TU in Eindhoven.

Hij heet Noah, is een gezellige compacte two-witter met een geboortegewicht van 350 kg. Gemaakt van makkelijk en totaal recyclebare bio-based materialen. Aangedreven door twee elektromotoren van 15 kilowatt haalt hij een topsnelheid van 100 km per uur.

Sorteer-robot

Leven in een circulaire economie is al nadenken over de kringloop als je iets maakt. De klant is tijdelijk eigenaar want alles is weer voorbestemd op een volgend leven. Daarbij is zorgvuldig scheiden en sorteren een belangrijk, intensief en bewerkelijk proces. De sorteer robot is hierbij onmisbaar geworden. Saai, zwaar, vuil en onaangenaam werk vindt hij heerlijk. Een werkdag van 20 uur is prima. Ze zijn geen brigade brute kracht meer, welnee de nieuwe generatie is in zekere zin zelfdenkend, waardoor ze veelzijdig zijn en zichzelf in hun werk kunnen optimaliseren.

Een afvalrobot kan per uur talloze eenheden sorteren. Hij kijkt niet op een kilootje meer of minder. Met gemak grijpt hij zwaar volume vast maar ook dunne stoffen en sorteert vakkundig op soort.

De cirkel is nog niet rond, maar door inspiratie, innovatie en samenwerking gaat dat lukken. En wat te denken van onszelf? De donorwet is deze week aangenomen. Hiermee worden we zelf met onze eigen organen ook circulair. En weten we ineens zeker, er is leven na onze dood.

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik  

 

 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!