Katoen opties

Katoen hebben we allemaal in de kast hangen en liggen. 40% van alle wereldwijde textiel is van deze grondstof gemaakt. Een topper dus en koploper in de zomer. Katoen is er in vele soorten. Het lijkt misschien oppervlakkig hetzelfde maar is het niet. Allereerst is er een behoorlijk kwaliteitsverschil. Hoe langer de vezel hoe mooier de kwaliteit. Dat kun je zien en voelen. De klassiek katoenteelt is niet milieu vriendelijk. Dat komt o.a. door behandelingen met Chemie en het feit dat katoen een dorstig plantje is en net groeit in landen waar het grondwaterpeil snel daalt. Nu de duurzaamheidsgedachte serieus aan haar uitvoering is begonnen wordt katoen op verschillende niveaus in het proces verbeterd.

De eerste mooie voorjaarsdagen nodigen uit tot een actie van ‘in de kast’en ‘uit de kast’. Een wintertrui maakt zichzelf ineens overbodig en een zomerjurk dringt zich op. We krijgen behoefte aan andere kleuren lichtere stoffen en een andere pasvorm Het luchtige leven gaat weer van start.

 Het katoenproces ultra kort

De routekaart van de katoenplant is als volg: gewasgroei, oogsten, schoonmaken, kammen, spinnen, verven, nabehandeling en dan eindelijk kunnen we van de draad iets maken in geweven of gebreide stof. Naast de naamloze gewone basic katoen zijn er tegenwoordig verschillende betere opties.

Vijf verschillende katoen opties

  • Better Cotton/ BCI Better Cotton Intiative:De katoenboeren die bij deze organisatie zijn aangesloten krijgen hulp en advies voor betere productie zodat hun opbrengst verhoogd en verbeterd kan worden.
  • Organic Cotton: organisch geteelde katoen wat wil zeggen dat hier geen kunstmest is gebruikt. Daardoor groeit de plant langzamer en levert  als voordeel een katoen af die sterker en mooier is.
  • Bio-Cotton: biologische katoen, zonder kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen (pesticide) gemaakt. Bij biologische katoen worden er ook nooit gemodificeerde planten gebruikt. Biologische landbouw heeft tevens strengere regels voor water gebruik.
  • Uit een recycling proces voortgekomen herwonnen katoen. De z.g cirkelloop
  • Wil een beter alternatief? dat is bamboe

Deze opties hebben een certificaat c.q. keurmerk dus zijn herkenbaar in de winkel.

Grote en kleinere merken maar ook de bekende Noord Europese ketens hebben deze katoen soorten in hun assortiment.

En tot slot, de H&M Global Challenge Award winnaars zijn bekend, mooie intitatieven. Je kunt ze bekijken en je stem uitbrengen.

 

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag naamsvermelding bij hergebruik 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!