wolcollege 2

Ik ontdekte het nog deze week, textielkennis in winkels (Bricks of clicks) is niet aanwezig. Ze weten wat over mode, kleur en silhouet, maar dan houdt het al op. Daarom deel 2 van mijn kleine wolcollege.

Wat is wol?

Onder wol vallen alle gekroesde of gegolfde haren van viervoeters. Schapen zijn de grootste scheerwol leverancier. Gemiddeld levert een schaap per scheerbeurt 2 a 6 kg schone wol. Een schaap van 3 jaar oud zit in zijn bloeitijd, levert dan de beste wol en dat vermeerdert elk jaar tot zijn zesde verjaardag.

Wol bestaat uit Keratine, een bijzonder hoornachtig elastisch eiwit. Bij verhitting vermindert de elasticiteit. Deze innovatieve eigenschap van de viervoeters gebruikt men om wol in verschillende vormen te brengen, want bij afkoeling blijft die voor altijd behouden. Zo worden plooien in rokken en broeken blijvend. En is wol heel goed ‘kreukherstellend’. Ook de prachtige milde glans van wollen stoffen kan men zo beïnvloeden. Wol heeft een  ‘zelfreinigend’ vermogen, ook bijzonder. Hang een wollen trui na een draagdag 20 minuten buiten in de frisse lucht en je trui is weer totaal opgefrist. En als je die trui een keer wast, neem een mild wasmiddel zonder loog, anders verjaag je in een klap die geweldige eigenschappen.

Soorten & selectie

Wol wordt streng geselecteerd op fijnheid, lengte, kleur, kroes, zuiverheid, glans, elasticiteit, breekbaarheid en volvermogen (hechting van de woldraden). Ik hoop dat je met dit compacte inzicht begrijpt dat een trui van 100% zuiver scheerwol, die dus alle testen is gepasseerd, niet voor een paar tientjes te koop kan zijn.

Recycling & herwonnen wol

Wol leent zich uitstekend voor hergebruik. Afval van de wolindustrie en hergebruik van wollen kleding kan een behoorlijke kwaliteit opleveren. Besef echter wel dat deze kwaliteit lager is, grover en minder vormvast. De industrie verbetert deze herwonnen wol wel door er nieuwe wol of een andere garen zoals katoen, viscose of polyester bij te mengen.

Er zijn labels die op de duurzaamheids-hype  jouw gemoed voor te veel geld willen beïnvloeden. Nu weet je dat een trui van herwonnen wol aanzienlijk goedkoper moet zijn  (gemaakt uit hoogwaardig afval) dan van zuiver scheerwol, afkomstig van levende schapen die eerst 3 jaren in een kudde grazen voordat ze mooie wol voor jouw trui kunnen afleveren. Besef ook, dat we zonder de productie van de echte zuiver scheerwol nooit Recycle wol kunnen maken.

 

Regine Nusselein, trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik. 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!