textuele mode

Het slogan T-shirt, niet nieuw, maar goed gedaan, altijd een hit.

Een wandelend billboard met een boodschap: zeg het met letters.

Kleding is een vorm van communicatie in figuurlijke zin en een T-shirt als draagbaar canvas ook letterlijk. Een heerlijke uitlaatklep voor humor en maatschappelijk gevoelige zaken.

Zo verkoopt de Gucci shop in de Trumptower een t-shirt met de tekst:

“Love Trumps hate, climate change = real happening”

Emancipatie is ook weer een dankbaar onderwerp. Voor de volgende zomer heeft het huis Dior (waar nu een vrouw aan het roer staat) gestreepte T-shirts met de tekst:

Why have there been no Great Woman artists?”

Nieuw is de verborgen subtiele boodschap. Onlangs in Duitsland,  op een bijeenkomst van extreem rechts. Daar werden door undercovers T-shirts uitgedeeld aan jongeren waarop een doodskop met de tekst:  “Hardcore Rebellen”, maar daaronder zat een gerafineerde verborgen waarschuwing. Deze tekst was pas te lezen na de eerste wasbeurt. Bedoeld om jonge mensen aan te sporen de ultra rechtse beweging  te verlaten.

Het is alweer even geleden (1970)  dat V. Westwood en K. Hamnett de eerste ‘boodschappen shirts’ introduceerden.  Maar wat we nu met de ontwikkeling van bijzondere drukinkten kunnen, voegt een nieuwe dimensie toe  aan het presenteren van  ‘verborgen  textuele mode’ als nieuwe verleiders!

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid, graag bronvermelding bij hergebruik

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!