Systeemverandering, we zijn begonnen (1)

“Systeemverandering” is geen mooi woord en daarom zal het nooit in de jaarlijkse Buzzwoordenlijst van Van Dale belanden. Toch is het een uiterst belangrijk woord voor dit jaar.

Nederland, Europa, eigenlijk de  hele wereld waar de mens aanwezig is gaat opnieuw naar de tekentafel. Nu de mens de meest dominante positie op aarde heeft ingenomen is het huidige systeem aan herziening toe. We zitten in het Antropoceen , dat stelt andere eisen. Met die gedachte heeft de Universiteit van Wageningen een inspirerend scenario voor 2120 gemaakt.  

Uptimisten zijn realisten

De optimisten zien de toekomst te rooskleurig. De pessimisten te somber en de Uptimisten kom je (nog) weinig tegen. Toch denk ik dat we met die houding ons vastgelopen systeem het beste kunnen ombuigen. 

Uptimisten zijn realisten met hoop en een behoorlijk vertrouwen in beter. Ze denken in oplossingen in plaats van problemen. Ze willen vooruit denken in plaats van de altijd veilige horizontale verplaatsing van problemen waar dit land zo goed in is. Veranderingen beginnen bijna altijd klein, daarom hier een paar inspirerende kleine voorbeelden.  

Vooroplopers:

Landbouw moet minder grootschalig en plaats maken voor ‘kringlooplandbouw’ met ‘precisie-landbouw’ technieken als helpende hand. Zo kan op minder grond meer en kwalitatief beter geproduceerd worden. Goed voedsel willen we toch allemaal.

Boerschappen en Crisp zijn van die vooroplopers. Zo’n idee waarvan je gelijk denkt Yes! Een boodschappen app voor gezond, goed eten. Rechtstreeks afkomstig van boeren, kwekers en makers. Strakke slimme snelle lijnen zorgen voor een gestroomlijnd transport van boer naar klant.

Mobiliteit

De autoindustrie lijkt in veel opzichten op de modesector. Ze werken traag aan de omslag. Elektrisch rijden is voor de toekomst al ingehaald door toepassing van waterstof.Dit is een energiedrager die olie en gas zou kunnen gaan vervangen. We zouden er zelfs in de toekomst mee kunnen vliegen, Co2 vrij. Hyundai presenteert binnenkort de eerste waterstof auto.  Maar de mooiste en meest opzienbarende optie komt van Lightyear. Een Nederlandse auto die vrijwel geheel rijdt op de zon. Deze zonneauto kan nu reeds geleased worden en komt volgend jaar op de markt. De makers van deze auto dachten vanuit geheel andere invalshoeken. Geen auto maar een geheel nieuw vervoersconcept dat ze constructief wisten om te zetten in een prachtig gestroomlijnd model, bekleed met zonnecellen, op 4 wielen die elk voorzien zijn van een elektromotor. Je rijdt 725 km op de zon met een bescheiden accubatterij als bijrijder. 

Kleding / mode 

De Wasserij  , een klein jong maar snel kloppend groen modehart in Rotterdam. Ze hebben hier een goed gevoel voor de tijdgeest en willen het hele modesysteem anders gaan aanpakken. 

Ketens zitten niet allemaal stil. Naast productontwikkelingen heeft H&M een initiatief genomen om klanten te leren repareren. Ik ben ervan overtuigd dat, als kledingconsumenten zelf weer leren om een knoop of rits te vervangen en een gaatje weg te werken, ze ook weer meer waardering gaan ontwikkelen voor het hele maakproces. We moeten allemaal kritischer worden bij het aanschaffen van iets nieuws en beter zorgen voor dat wat we hebben. Deze systeemveranderingen maken andere gevoelens los die een sturende kracht voor verandering gaan aanjagen.

Onze groei remt even af, voor nieuwe bloei!

We zetten de Globalisering om in Slow-balisering 

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.

 

 

 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!