SYSTEEMVERANDERING in uitvoering

We kunnen niet langer om een systeemverandering heen. De Corona-crisis is als je het mij en vele anderen vraagt, een kantelpunt in onze geschiedenis. 

Ze heeft onze overmoed bedwongen en ons nederig gemaakt. Ongemakkelijke feiten, werden duidelijk zichtbaar. We beseffen ineens weer hoe kwetsbaar we zijn. De hele wereld is in gevecht met dezelfde tegenstander een unieke situatie. 

Ik hoop dat wat ons nu bindt ons ook sterker kan maken de z.g SOL / the Shit Of Luck!

Van happy few naar happy all 

We komen uit een periode van overmoed, bluf en snel rendementsdenken waar welzijn amper een plaats had als het niet direct geld opleverde. Covid-19 is hoop ik de Game -changer. Het zal ons allemaal even armer in onze portemonnee, maar rijker in ons hoofd maken. 

Gisteren, vandaag & morgen 

Tot aan de twintigste eeuw was het dagelijkse leven voor bijna iedereen hard, bruut en kort. Dat we nu prettig en redelijk ontspannen met elkaar samenleven en oud kunnen worden ging niet vanzelf. Er was een systeem- en gedragsverandering voor nodig.  En ja, natuurlijk is ongelijkheid de wereld niet uit maar er is veel vooruitgang geboekt.

Nu we mondiaal in een onverwachte diepe crisis zitten is er de discussie: moeten we nog wel inzetten op altijd economische groei?  

Zou een goed leefklimaat, wat deze crisis zichtbaar maakte, nu niet op de eerste plaats moeten komen? Kan die economie dan niet even stationair gaan draaien? 

Meer of minder of meer uit minder 

Geen groei zou een misvatting zijn volgens de deskundigen. Het zou juist voor meer ongelijkheid, bevolkingsgroei en nog meer klimaatproblemen zorgen. 

De een vindt dat klimaatbescherming en groei niet samen gaan. De ander vindt dat groei noodzakelijk is, ook als het ten koste gaat van ons leefklimaat. Daar tussenin zit voor mij de winnende gedachte dat constructieve groei, zonder verkwisting juist een positieve invloed kan hebben op ons leefklimaat. 

Het delven van grondstoffen en kappen van bomen is niet goed voor onze planeet maar levert wel banen en geld op waarmee we de huidige problemen kunnen aanpakken en terugdringen. Economische groei moet dan wel gaan over echte doeltreffende innovatie, slimmer werken en beter produceren, zorgen voor een goed rechtssysteem en democratische waarden stimuleren zodat dat nieuwe ook goed en eerlijk verdeeld gaat worden. Een niet geringe opgave. 

Denk-kracht & doe-kracht

Ik denk dat we onze eigen innovativiteit niet moeten onderschatten. Want denk-kracht maakt doe-kracht los.

Nog niet zo heel lang geleden zaten we met een omvangrijk ‘sjoemel dieselprobleem’ en nu is datzelfde concern met enorme voortvarendheid bezig om elektrisch rijden, ook op waterstof, voor iedereen snel bereikbaar te maken.Het kan dus wel.

En dan wil ik voordat de vakanties aanbreken het nog even hebben over die vrolijke tweede laag in ieders leven : onze kleding.

Er zijn genoeg dilemma’s te verzinnen maar we zijn en blijven een aangekleden soort. Aan denkkracht om deze branche om te buigen ontbreekt het niet. The Global Change Award is weer veelbelovend uitgereikt voor inspireerde voorstellen om kleding en mode een flinke boost richting de duurzaamheid te geven. De bewustwording en daadkracht om overproductie en Co2 reductie aan te pakken leeft evenals de roep om slow-fashion.

Kies alleen het aller beste 

Stoppen met shoppen of kiezen voor het beste van het beste? Het is een dilemma aan het worden. In de lock down waren we tevreden met comfy’s die geen vragen stelden. Nu we weer naar buiten gaan willen we de taal en communicatiekracht die kledingstukken hebben weer omarmen. Ofwel wat trek je deze vakantie aan om je niets van de pessimisten aan te trekken? 

Ga voor slow en tijdloos goed, dat wordt door de tijd steeds beter. 

Kies bewust, dat wat bij jou past en personifieer het zelf tot jouw persoonlijke look-book.

Ik denk soms wel eens: we zouden veel meer van ons eigen leven moeten houden om weer vertrouwen te krijgen in een mooie toekomst. Zo’n  ‘CAN DO-mentaliteit’ ontbreekt hier terwijl we als wereldburgers juist het verschil zouden kunnen maken.

Mensen die gek genoeg zijn om te denken 

dat ze de wereld kunnen veranderen,  

zijn ook degene die het doen. 

Laten we de gek in onszelf een kans geven! 

 

Geniet daarbij van de zomers zonnige luie traagheid 🐌 

Maak de reis van je leven in eigen hoofd en land weer goed in het hier & nu om daarna vooral even niet te denken.

Maar waar en hoe ook: hou je veilig🤚🏻

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik  

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!