(R)evolutie

De Groene Revolutie, wie wil er niet in geloven? Maar de R moet er af .

Ik las onlangs wat al die snelle bits & bites aan Co2 uitstoot leveren.  Los nog van al die apparaten met waardevolle grondstoffen en batterijen probleem. Het is bizar.

Dat de kledingindustrie erg milieubelastend is weten we nu allemaal wel. Maar waarom blijft die ICT sector zo buiten schot? Word je tegenwoordig in gezelschap al gescand op verantwoord kleedgedrag, eigenlijk is een nieuwe smartphone uit je zak trekken vele malen erger.

Even wat cijfers: 12% van onze mondiale energie verbruik gaat op aan ICT. Ondanks het zuiniger worden van apparaten en de vergroening stijgt dit jaarlijkse met 7%. Onze honger naar meer bites zoals bij video streaming stopt niet. Netflix is  zo’n enorme slurper. Al een uurtje wekelijks netflixen geeft een verbruik van 2 ijskasten een heel jaar! En wat te denken van al die bedrijven met hun big-data-verzameldrift?

Hoe krijgen we ooit de geest in de fles? Kate Raworth bracht afgelopen zondagavond in VPRO’s Tegenlicht inzicht. Ze is een rising star onder economen in de categorie power vrouwen. Ze schetste de wereld in een donut-model. Haar motto: stop voorlopig met het denken in modellen van economische groei. Die richt nu veel meer schade aan zoals aan natuurwaarde, grondstoffen, schoon water en -lucht die niet worden meegenomen in dezelfde cijfers. Terwijl het juist de stoorzenders zijn.

Als brave burger worden we aangesproken op onze verantwoordelijkheid met de boodschap ‘ alle kleine beetjes helpen’ ….  zoals een dag langer met je beddengoed of handdoek doen in je hotelkamer. Als je ‘n beetje kritisch rondkijkt in datzelfde hotel stelt die handdoek echt niets voor. Wel voor hun wasserij kosten.

Nee, de groten kunnen het echte verschil maken als ze dat zouden willen …….maar willen en kunnen zijn twee  verschillende dingen.

Hoe moeizaam het blijkt om in een professionele omgeving begrepen te worden met een nieuw businessmodel maakte ik onlangs zelf weer mee tijdens de uitreiking van de ‘Reinvent Textile’  contest. Zie mijn facebook pagina (Slow Fashion Society).

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.  

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!