Polyester (2) voor mode-UPtimisten

Nu is van 15 / 19 januari de week van de circulaire economie. Mijn advies: probeer polyester.

Sterk & simpel voor ECOmodernisten

Ik zat deze week met een vriendin te lunchen. Die vroeg: “Waarom zijn er toch nauwelijks nog mannen overhemden te koop van katoen- polyester?”  Die waren onverslijtbaar. Ze heeft gelijk. Polyester – katoen in een samenstelling van 65%-35% is perfect, veel sterker dan 100% katoen. Zeker als een man een zware baard heeft zit je al snel aan de rafelrandjes van de boord. Als de stof dan ook wat grof geweven is, zoals keizerslinnen, prachtig levendig stofbeeld maar niet erg sterk, gaat het slijtageproces heel snel.
Polyester/ geeft een wat saai, plat doek. Vele opa’s vonden dat prima en kozen ook een broek van polyester, want de vouw bleef zo lekker strak, altijd verzorgd gekleed. Net als oma in haar rechte polyester jurk met grote bloemen die -als je het mij vraagt- beter in een vaas pasten dan op haar dijbeen. De industrie merkte dat de volgende generatie die stoffen niet meer wilden hebben.  Ik denk dat we, mede met het oog op levensduur en hergebruik, deze stofkeuze met vernieuwd inzicht een kans moeten geven.

Oneindig  hergebruik

Door zijn eigenschappen kan deze grondstof oneindig en gemakkelijk hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies. En, dat is bijzonder. De meeste vezels ook de natuurlijke zoals van wol en katoen worden door het recycle proces korter en zwakker. Daarom worden ze bijgemengd met nieuw materiaal. De verhouding is ongeveer 60-40 (60% nieuw garen en 40% hergebruik).

Men probeert door een ‘foodprint analyse’ de milieubelasting vast te stellen. Zo krijgt men grip op, inzicht en kennis over duurzaamheid. Belangrijk hierbij is dat de gehele keten wordt meegenomen en dat ontbreekt nog wel eens aan. Zo kan een proces in de start goed scoren maar in het vervolg traject niet; een vorm van ‘greenwashing’ om juist dat niet te vermelden. Transparant zijn over de gehele keten is dus belangrijk maar moeilijk.
Polyester kost in het maakproces veel energie, maar dat wordt snel gecompenseerd in het gebruik met als bonus totale recycling. Helemaal circulair dus! Het wordt nu nog gemaakt uit een afvalproduct van de aardolie industrie, maar wordt door sortering/ recycling in een monostroom selfsupporting.

MODE & Polyester; het kan

Op dit moment zijn wijde zwierige jurken tot over de knie een topic. Polyester leent zich daar uitstekend voor. Ik geef nooit een koopadvies maar wil een uitzondering maken. Want een dezer dagen werd in een artikel van De Correspondent polyester weer onterecht als boosdoener weggezet. Bij H&M is al voor € 39,95 zo’n jurk te koop. Ze hebben 2 prints: een zwart-witte stip of een bloemdessin. Een heerlijke jurk voor mode-Uptimisten. Geef je voeten stoere laarzen, een hak of warme legging. Te wijd? Gesp er een ceintuur omheen en natuurlijk draag hem vaak en doneer hem op zijn allerlaatste dag in de kledingcontainer!
Zo gemakkelijk en betaalbaar kan een keuze voor circulaire mode zijn.

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. graag bronvermelding bij hergebruik.

 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!