Onze Wintervacht

Warm, natuurlijk & verantwoord

Dons is niet alleen heerlijk om onder te slapen. We kennen al jaren die handige kleine gewatteerde jacks. Bijzonder warm en snel klein weer op te vouwen. Hun succes is nog niet over, integendeel, nu zijn ze er ook in lange jassen, bijna een slaapzak met mouwen. Ze zijn gevuld met synthetische dons of natuurlijke. Dat laatste is de beste. Dierlijke vezels hebben namelijk een holle kern en kunnen daardoor heel goed warmte reguleren en vasthouden. Dat is precies wat we nodig hebben in de  winter.

Keurmerken & dierenleed

Omdat dierenwelzijn ook in de kledingindustrie steeds belangrijker wordt is er sinds drie jaar een keurmerk voor natuurlijke donsveren:RDS ( Responsible Down Standard). Dit certificaat garandeert dat de dieren gefokt worden voor de voedselproductie, hun vacht is een bijproduct daarvan. Men werkt hier volgens de z.g ‘chain of custody’ . Dit begrip staat voor transparantie van het gehele traject, van boerderij tot confectieproduct.

Wol in soorten 

Het schaap is met zijn vacht de oudste leverancier om ons warm te houden. Al in de oudheid was het schaap een huisdier voor de levering van vlees, melk en zijn vacht. 

Kwaliteit lijstje

Als je voor de keuze van wol een goed, beter, best lijstje wil hebben is de geschoren vacht van een levend schaap de z.g. ‘zuiver scheerwol’ de aller beste. Hier gaat alle aandacht eerste uit naar een optimale vacht, dan pas volgt het vlees.

Wol van dode schapen is het grootste aanbod, omdat het hier een bijproduct is van de vleesindustrie. De huiden worden in een chemisch bad gegooid, zodat de haren los gaan laten van de huid en dan verwerkt gaan worden. Een totaal ander proces.

Meer dieren leveren wol zoals geiten, voor mohair en cashmir.

Recycling & hergebruik

Wol leent zich prima voor hergebruiken. Dat is altijd veelvuldig gedaan maar kreeg nooit veel aandacht totdat duurzaamheid, Up- en Recycling extra verkoopargumenten werden. 

De kwaliteit van herwonnen wol is minder, omdat de o.a. omdat de vezel veel korter is geworden. Het proces is simpel: na een uitvoerige sortering gaat het materiaal door een soort shredder die er heel kleine stukjes van maakt waarvan vervolgens weer een nieuwe draad van gesponnen wordt. 

Als er op kleur gesorteerd wordt kan men het verfproces uitschakelen en dat levert veel milieuwinst op. Vaak mengt men bij met deels nieuwe wol of een ander garen om de herwonnen draad sterker te maken. 

Wol heeft een zelfreinigend vermogen en hoef je dus minder te wassen. Even 20 minuten buiten laten luchten en je trui, broek of blazer is weer opgefrist. Wel vlekken snel weghalen voor de mot!  

Nep & echt bont

De discussie over echt bont is behoorlijk uitgedoofd sinds de namaakvarianten erg goed geworden zijn. Toch laait die af en toe weer op, omdat de neo-varianten gemaakt worden van Acryl en Polyester.

Kijk uit met Acryl want dat is en blijft zeer milieubelastend. Polyester is dat aanzienlijk minder, omdat dit volledig hergebruikt kan worden zonder kwaliteitsverlies. 

De bontindustrie denkt daar natuurlijk anders over en die heeft hier wel een punt. Echt bont heeft een heel lang leven en breekt  natuurlijk af want het verteert en laat niets achter. Cradle to cradle dus, maar eer dat er een bontjas is gemaakt ……..   

Dieren, altijd aardiger dan de mensen. Ze zullen je nooit een gemene streek leveren en waar wij het nog moeten leren leven zij altijd circulair. 

 

Regine Nusselein, trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!