Onze kleding & Co2

Hoeveel moet je meten om wat te weten?

En wat weet je dan na al dat meten? ik geef je een beetje humeurmangement voor je kleding.

Informatie kan veel verhullen. Al bijna 10 jaar meet men onze houding ten opzichte van duurzaamheid. Onze grootste interesse blijkt uit te gaan naar energie en voedsel ruim 60%. Onze kleding scoort 36%.

Nog niet eerder in de geschiedenis beschikt de mensheid over zoveel data. De omvang neemt dagelijks toe, de datacenters barsten uit hun voegen, de ‘cloud’ wordt een steeds zwaarder wolkendek, de benodigde energie is nauwelijks aan te slepen en de Co2 uitstoot is hoog. Wat kunnen we praktisch met die enorme verzameldrift?

Kleding & Co2

Co2 uitstoot is zo’n heikel punt vind ik. Hoe weet en meet men wat? Wat heeft zin en wat is onzin. Een kilogram katoen slingert ongeveer 10kg Co2 de lucht in. Is dat veel? Een kilokleding is een behoorlijke stapel. Ik woog af voor de reiskoffer: een slimfit jeans, pullover lange mouw, T-shirt lange mouw en jeanshemd. Als je dit afweegt tegenoverde co2 belasting van een vakantievliegreis waar je deze stapel mee naar toeneemt ga je schrikken.

Transport is een absurde vervuiler

We staan er te weinig bij stil maar een ton (1000kg) Co2 uitstoot bereik je al met een vliegreis van 10.000 km dat is ongeveer van Londen naar Maleisië. tegenover 1vliegreis staat dus 100 kilo kleding.De kleding blijft,  de vliegreis is vervlogen.

Vooral opstijgen en landen kost veel brandstof en dus milieubelasting.Daarom zijn langere vluchten minder belastend. Maar als je graag business of first class wil vliegen is dat weer een enorme extra belasting. Een stoel first class ( 3,6m2) is bijna 5x meer dan economic 0,66m2. En mocht je denken dan per boot…… daarvan is de uitkomst nog slechter.De trein, fiets en wandelschoenen blijven de beste opties`

twijfelachtig

In 2012 was ongeveer 32% van de consumenten geïnteresseerd in duurzame informatie over kleding. Dat aantal is in 2017 opgelopen naar 45%. Wel vindt 70% van de consumenten dat hierover lang niet altijd open en eerlijk gecommuniceerd wordt en dat is jammer.

Slow fashion

De afgelopen weken waren er overal modebeurzen die het nieuwe inkoopseizoen inluiden. Een opvallende trend vond ik het op ‘ aanvulling’ gericht zijn van een garderobe die zich zo langzaam kan vernieuwen. Draagbaar, flexibel en kleurig helemaal passend in een DIY mindset.

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!