Ons plastic monster

Ze liggen er nu, de 600 meter lange vangarmen van Boyan Slats. Ze worden ingezet voor een enorme opruimactie. Ronddrijvende ‘plastic soep’ in de Pacific Ocean wordt verzameld en afgevoerd. Dat deze ‘mega veger’ zichtbaar plastic goed kan  opzuigen wijze de testen uit.  
Echter, van het effect van de veegactie op het leven onder en op het water is nog veel niet bekend. Hoe gaan, bijvoorbeeld, rondzwemmende zeedieren reageren? Wat doet het micro-organisme? Biologen en ecologen volgen deze veeg operatie met bijzonder grote interesse Immers, al dat zeeleven, groot en klein,  is uiterst waardevol. 

Cleanups

De prognose is dat er ongeveer 80.000 ton macroplastic ronddrijft. De helft daarvan bestaat uit afgedankte visnetten.  Als je zoiets leest denk je direct, kan dat niet anders? Moeten die vissers niet tot de orde worden geroepen?Door studies en voortschrijdend inzicht weten we inmiddels: microplastic, nauwelijks tot niet zichtbaar, de meest verraderlijke van allemaal is, voor het leven in en buiten het water, tot in onze voedselketen. Het ligt er vaak al langere tijd,  opgelost door zonlicht, andere vervuiling en zoutwater. Eigenlijk zouden we bij de bron moeten beginnen vind ik. De kunststof fabrikanten, als die een extra belasting gaan betalen voor hetgeen ze aanrichten weet ik zeker dat het snel beter zal gaan.

Onlangs is er uitvoerig bekeken wat de schade van micro- en nano-plastic is voor mens en dier.  Alle proefdieren en -personen bleken microplastics in hun lichaam te hebben. Die toonden zich  in ondermeer de ontlasting. 
Ze zitten in, bijvoorbeeld, cosmetica, tandpasta, shampoo, autobanden (een grote luchtvervuiler), bepaalde synthetische textielstoffen zoals Acryl, polyamide en bepaalde polyesters. Ze blijken schadelijker dan tot voor kort werd aangenomen. En nog een teleurstelling. Ook de Re- en Upcycling varianten waar ik zelf regelmatig voor gepleit heb blijken niet ongeschonden uit de testen te komen. In een aantal gevallen worden ze door dat hergebruik proces slechter en verliezen ze nog meer vezels per wasbeurt dan in hun eerdere leven, vreselijk, toch!.
Een deel van de internationale mode industrie is hiervan goed doordrongen en presenteerde onlangs een ambitieus plan van aanpak. Broodnodig als je het mij vraagt, want consumenten staan hierin machteloos. Geen klant vraagt om deze mega vervuiling, sterker nog, een groot deel weet niet eens dat ze hier actief aan meewerken.  
Een lichtpuntje dus, want als je echt even in die materie duikt zie je dat dit geen lichtzinnig probleem is. Het staat naar mijn gevoel haaks op wat mode zou moeten zijn.  

 Onzichtbaar monster

Microplastic is onze onzichtbare vijand geworden. Het blijkt inmiddels overal in te zitten, van honing tot in ons drinkwater. We ademen jaarlijks ongeveer 11.000 deeltje in.
De reis van een beangstigende ‘Circle of life’: In de was laten heel kleine vezeltjes van onze kleding los, die belanden in ons afvalwater en stromen naar zee,  daar eten de vissen het weer op en wij krijgen het via de vis weer op ons bord.

Wat kun je doen?

 • Eet niet te vaak mosselen. Die nemen microplastic snel op; eet ze met mate.
 • Petfleswater bevat microplastic. Kies kraanwater en filter het zelf of koop het in een glazenfles.
 • Zeg nee tegen plastic wegwerpspullen van bestek, koffiedeksel-bekers tot tasjes.
 • Was je kleding niet onnodig vaak en gebruik voor de synthetische stoffen een speciale waszak.
 • Vermijd producten met (PE) polyethyleen (PP) polypropyleen en (PET) polyethyleen.
 • Schaf geen vrolijk gekleurde en zeer goedkope plaiddekens meer aan, ook niet voor hond of kat. Ja, ze zijn handig en lekker snel droog, maar echt heel slecht voor ons oppervlakte water.
 • Er zijn wetenschappers die beweren dat een aantal toxische additieven (BPA) via hevige transpiratie, zoals bij sauna- bezoek, het lichaam kunnen verlaten. 
 • kies als je kleding koopt alternatieven zoals bv Canopy, een nieuwe duurzame viscose

Week in uitvoering:

 • De overheid gaat binnenkort plastic in cosmetica verbieden.
 • Voor plastic is een bio- alternatief. Goed te composteren of  vergisten tot groengas.
 • Ruim 250 internationale merken en grootwinkelbedrijven bundelen hun krachten samen met de VN om dit mega probleem aan te pakken.

Werken aan duurzaamheid is een veelkoppig monster, maar laten we de moed niet verliezen. Er liggen veel overeenkomsten met een groot probleem uit de 80er jaren. Ik fris even je geheugen op. De aantasting van de ozonlaag door cfk’s. Klimaatpolitiek was er toen ook en succesvol internationaal aangepakt door CFK’s te verbieden.

De prognose is dat we rond 2060 weer een ozonlaag hebben op het niveau van voor 1980.

 

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik

 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!