wat is mode (1)

Wat is mode, wat is kleding en is kleding ook mode?

Mode, zou je kunnen zeggen is de spiegel van onze tijd. Ze verpakt ons tijdsgewricht op vernieuwde wijze, grensverleggend, eigenzinnig of stijlvol.  Terwijl kleding vooral zijn functie bv die van bescherming najaagt.

Baudelaire schreef het al in 1863 heel mooi op. Hij maakte een soort tijdstheorie:

Mode probeert de esthetiek van het moment, het vluchtige, met het eeuwige te verbinden.

Als je in oude fotoboeken of tijdschriften bladert snap je die zin gelijk. Want op oude foto’s vallen de menselijke uiterlijkheden het eerste op. Er ontwikkelt zich samen met de omgevingsruis een tijdsbeeld in je hoofd. En ineens klopt alles. De kapsels, de kleding….. je denkt nooit wat gek, maar bedenkt gelijk tja, dat was toen zo…. je bent weer even terug in die tijd.

Mode schrijft geschiedenis en is om die rede al minder vluchtig dan criticasters ons willen doen geloven. Ja, min of meer vluchtig, maar ook bestendig en blijvend herkenbaar in zijn tijdsmoment. De bewijzen leveren onze eigen fotoboeken.

Mode is altijd in ontwikkeling, net als wijzelf, maar gaat ook net als wij niet altijd even snel. Grote veranderingen worden nu even niet gemaakt. De zomer van 2018 kreeg van de modepers zelfs het predicaat saai.

Mijn visie: Dit is onze behoefte aan slow fashion. Het leven van alle dag biedt ons al zoveel onrust, opwinding en uitdagingen. Zo’n kalm seizoen is een verademing. Heerlijk geruststellend die nieuwe saaiheid. Tijd voor bezinning en onze persoonlijke updates. Misschien moeten we het vaker over kleding gaan hebben.

 

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. graag bronvermelding bij hergebruik  

 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!