FASHIONING TOMORROW

Laat ik beginnen met twee mannen, een tweeling Nick & Steve van Vollebak Zij brengen wetenschap, technologie en ontwerp samen in een goed verantwoord kledingstuk waar je jaren plezier van hebt. Fashioning tomorrow als echte ‘game changers’ . Zo maakten ze al een ‘zonnen-oplaad-jack’ , een ‘planet-earth- shirt’ en komen nu met een super dun jack in grafeen.

 Het aloude modeprincipe (elk seizoen iets nieuws) past niet meer in een circulaire samenleving. We hebben andere verbindingen nodig.

Mode & Kleding moet nu een veranderende smaak in een nieuwe beweging zijn. Niet vanwege die beweging maar om de verandering van die beweging in haar omgeving. Genoeg getheoretiseer, het draait om de praktijk, het aanbod. Hier inspirerende voorbeelden.  

Ik heb groot respect voor mensen die een poging wagen om iets te maken wat helemaal klopt. Voor een leek lijkt dit misschien simpel, zoek het beste bijeen en go. Maar wat makkelijk kan met een pot bio-pindakaas is minder makkelijk bij een kledingstuk.

Grafeen = veelbelovend 

Grafeen is  eigenlijk  simpele koolstof, zoals we die kennen als basis van elke potloodpunt. Maar tegelijk is het een wonderlijke grondstof gebleken voor talloze toepassingen. Een ontdekker hiervan was Philip Russel Walace; 1947.  In 2004 lukte het pas echt om grote vorderingen te maken. In de medische wereld zorgt dit goedje ervoor dat medicijnen op specifieke plaatsen in ons lichaam worden afgeleverd. Kankermedicijnen kan men eraan vastmaken en zo snelt dit stofje door onze bloedbanen om de werkzame stoffen precies daar af te leveren waar de zieke cellen bestreden moeten worden.

 Een jack gemaakt uit grafeen voel je nauwelijks, zo ongelooflijk dun is de toegepaste koolstof. Bovendien gemakkelijk vouwbaar, breekt nooit, is bijzonder stabiel, geleidend, sterk en nog veel meer, kortom een  alleskunner.   

Rupsvriendelijke zijde

Een tweede voorbeeld zag het daglicht deze week bij de start van het academische jaar in Wageningen. Bestuursvoorzitter  Louise O. Fresco had voor die dag een bijzondere jurk aan. Haar studenten fabriceerden  voor deze feestelijke dag een jurk van Ahimsa -zijde.

Zijde = een eiwit ‘fibroine”. Van alle natuurlijke vezels is zijde de fijnste, mooiste en kostbaarste. Zijde heeft, naast een prachtige look, mooie eigenschappen zoals veerkracht, sterkte, grote vochtopname en is kreukherstellend. Bij deze Ahimsa zijde wordt de rups niet levend gekookt, organisch en diervriendelijk dus. De cocon, die een rups als een workaholic in 3 dagen maakt, levert ca 3000 mtr draad. Daarvan is ca 1000 mtr zijde geschikt voor een kledingstuk.

Voor deze speciale jurk was ook het kleuren / bedrukken ervan een sterk staaltje van duurzaam denken & doen. Zo wordt de prachtige aubergine kleur gemaakt uit inkten-resten van inkjetprinters die anders bij het chemisch afval zouden belanden.

de ‘bemiddeling’ van een kledingstuk

We willen allemaal denk ik, wel een ‘groenmens’ zijn, maar willen we ook alleen kort en koud douchen, niet vliegen, geen vlees eten en alleen maar verantwoorde kleding dragen? Onze manier van het leven leven heeft een aanpassing nodig, zoveel is duidelijk en inspirerende voorbeelden helpen daar goed bij. De smaak van noodzaak kennen we niet meer. We hebben allemaal uitpuilende kasten. Toch geven deze voorbeelden voor mij een nieuwe functie weer, die van bemiddeling. Een verbinding tussen onze wensen, het sociale veld en ons lichaam. Voor nog meer inspiratie bekijk ideeën van de Global Change Award  

Want wat weten we eigenlijk echt? Wat is ons grootste probleem? Om het maar even heel simpel samen te vatten:  zijn we met te veel mensen of hebben we te veel wensen?

Regine Nusselein  trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik   

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!