Even praktisch (2)

Er komt een moment waarop ook een nieuw kledingstuk gewassen moet worden. Ik schat in dat de meeste mensen het in hun wasbox gooien en zodra daar genoeg inzit starten ze de wasmachine.

Niet doen, kijk eerst eens even in het wasadvies op het etiket. Wie weet start jij uit gewoonte je wasprogramma op 40 graden en moet die nieuwe aanwinst nou net op 30. Dan geef je  daardoor dat nieuwe al gelijk een slechte, kansarme start. Wil je een beetje duurzaam doen en lang plezier hebben van je aankoop dan was je een nieuw kledingstuk de eerste keer met zorg. Het liefst als handwas. Zo zie je wat er gebeurt.

Waarom wassen met gelijke kleuren.

Het wasvoorschrift is belangrijk. Als er staat: ‘wassen met gelijke kleuren’  of meestal in het engels: ‘wash with simular colors’ is dat niet voor niets. Als je je nieuwe kledingstuk de eerste keer apart wast en aan het laatste spoelwater een flinke scheut natuurazijn toevoegt heb je je kledingstuk al behoorlijk in de duurzame richting  geholpen. Lees verderop waarom.

Wasadvies

Dit wasadvies zal zelden hangen aan heel dure kledingstukken. Want wat zit hier achter? Kledingstukken worden geverfd. Als dat gebeurd is moeten de verfresten er worden uitgespoeld. Dat kost veel water dat vervuild raakt. Omdat wij graag niet te veel willen betalen heeft de fabriek c.q. opdrachtgever dit laatste proces een beetje slordig afgerond. Als in die laatste fase niet met een kleurstopper is gewerkt heb je kans dat het in de was blijft afgeven. Vandaar het advies: wassen met gelijke kleuren. Maar het blijft wel kleur afgeven en zo is snel het ‘moois’ eraf.  Geven we ‘fast fashion’ weer de schuld, niet juist dus.

Oplossing

De oplossing is simpel, doe het zelf zoals je hierboven las. Was je kledingstuk de eerste keer met een goed fijnwasmiddel en voeg bij de laatste spoelbeurt een scheut natuurazijn toe. Dit stopt het kleur-afgeef-proces en zo blijven de kleuren mooi. Ook in een later stadium, als kleuren wat vervagen, fris je ze op door een scheut azijn aan het laatste spoelwater toe te voegen. Als je het buiten hangt is de azijnlucht snel verdwenen. En voor daarna, strijk met stoom en niet te warm; ook dat advies staat in het etiket.

Extra hulp

Heb je geen zin in een handwas, gebruik dan in ieder geval een wasverzachter of nog beter een was-conditioner. Een relatief nieuw product voor kledingonderhoud. Naast het anti-kreuk effect dringt dit middel diep door in de vezels en geeft bescherming aan de stof, de vorm en de kleur. Vergelijkbaar met een haar-conditioner. Die maakt je haar ook zachter, laat het glanzen en intensiveert de kleur.

Zo kan kleurrijke kleding lang leven.En kleur is er volop deze zomer.

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik 

 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!