de kleren van de ziel

Is de politiek in staat om dossiers over duurzaamheid daad-werkelijk vooruit te helpen?

Hoe staat het bijvoorbeeld met het vorig jaar gesloten convenant  met een 60 tal kledingbedrijven waar zelfs onze minister Ploumen zich mee bemoeide? Het VPRO-radioprogramma Argos (van 10.06.)  zocht het uit. Het resultaat, na  grondig onderzoek met hoor en wederhoor, is triest. En dat lag dit keer niet aan de politiek.

Voor Europese wet- en regelgeving in dit dossier maakt o.a. Groen Links zich sterk in de EU. De politiek wil bindende regels. De convenant-partners gaat dit te ver. Op basis van vrijwilligheid moest gestreefd worden naar …..  met de smoes dat men geen  bedrijfsgevoelige informatie en privacy wil vrijgeven en schenden. Ik schreef ooit al dat het een flut-accoord was en dat blijft het dus. De kledingsector lijkt hier op de Food-branche. Tony Chocolony, ooit als eerste ‘slaafvrije’ chocoladereep met succes door T.v.d.K geïntroduceerd, ging toen het in andere handen kwam,  met een kleine naamswijzinging niet meer door als ‘slaafvrij’. Nee, de nieuwe ondernemers gingen  ‘ernaar streven’. Op sociale media was het even een topic van teleurgestelden toen dit uit een onderzoek werd vastgesteld.

het spel van vrijblijvendheid

Het bekende ‘verhullende’ taalgebruik waar de politiek altijd zo in uitblinkt is hier ook de taal van het bedrijfsleven. Streven naar is mooi weer spelen zonder verplichtingen, geen bindende actie’s. Je kunt je hele leven steven naar, wie doet dat niet? Het is heerlijk vrijblijvend en geeft toch een actief  gevoel. Zo zit je altijd goed.

Volgende week is er in Hamburg de “G20” van wereldleiders. Hierop vooruitlopend werd afgelopen week al door de EU aangegeven dat Europa ‘leidend’ wil zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Mw. Merkel is vastbesloten stevig in te zetten op dit dossier. Mr. Trump komt ook. Hij weet dat hierover niet opnieuw met de VS  onderhandeld gaat worden. Zou het lukken om het stevige Europese  geluid ook in concrete daadkracht om te zetten?

catwalk nu talkwalk

Hugo Claus schreef het ooit zo mooi op: “woorden zijn de kleren van de ziel”. Ik zie het al voor me, die 20 wereldleiders bijeen geschaard om een heuse catwalk, waarop iedere leider zijn echte ziel moet tonen op de ‘catwalk’ als ‘talkwalk’, dit keer niet in door anderen gemaakte kleren.

Regine Nusselein/ trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik. 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!