BIO-DESIGN in onze kleding

Met natuurkracht iets maken of natuurlijke processen namaken in een industriële opstelling. Het is nog steeds een bron van inspiratie en eigenlijk een oeroude vorm van co-creatie. Het verenkleed van een vogel als jas hebben we nog niet, maar natuurlijke materialen die voorheen niet voor kleding werden gebruikt zijn nu wel aan te trekken. Zoals algen, kokos, diverse fruitsoorten en allerlei reststromen, zodat niets meer wordt weggegooid. Ze vinden hun weg naar ons lijf. 

De rol van enzymen is daarbij groot en belangrijk. De textielindustrie was de eerste die de waarde van dit eiwit lang geleden al inzag en ging gebruiken. De accessoire industrie maakt nu tassen, schoenen en ceintuurs van bio-of vega-leer samen met jawel enzymen.

Hoe werkt het 

Enzymen zijn een soort eiwit. Ze zijn er in vele soorten, meer dan 3000 en daarom in veel terreinen toepasbaar. Naast de diversiteit werken ze super snel. Ze (ver)binden. Een enzym kan wel 10.000 omzettingen in een seconde aan. Wasmiddelen maken er dankbaar gebruik van maar ook onze eigen spijsvertering kan niet zonder. Er is bijna geen leven mogelijk zonder enzymen en ze kunnen ons leven verbeteren. hier een paar voorbeelden.

Katoen verbetert 

Katoen lijkt voor een leek allemaal hetzelfde, maar dit is niet juist. De kwaliteit van een katoenpluis kan behoorlijk verschillen. De lengte van de vezel bepaalt de kwaliteit. Hoe langer hoe hoogwaardiger (langer dan 35 mm zijn de beste maar ook zeldzaam). Kwaliteitsverschillen heb je vast wel eens ontdekt op een warme zomerdag. Waarom draagt die ene katoenen blouse of dat shirt veel prettiger dan de andere? Dat ligt aan de katoensoort. 

Door een speciaal enzym toe te voegen kan  de kwaliteit flink verbeteren. Zo is het pluis effect, dat pilling genoemd wordt, een vervelende bijkomstigheid bij goedkope katoen. De stof verzwakt, de kleur neemt af en wedwillen het niet meer dragen.

Door toevoeging van ‘Cellulasen’, een van die 3000 enzymen, vindt ineens een UPgrading plaats. De draad wordt gladder waardoor pluisvorming afneemt, tevens wordt de kleur versterkt, voelt de stof zachter aan en hecht vuil zich minder snel aan het kledingstuk. Zoveel kwaliteitsverbetering in een klap opgelost met een eiwit, heerlijk toch! 

Minder schadelijk verven  

Het kleuren van stoffen heeft nog altijd een behoorlijke milieu impact. Daarin zijn hoopvolle ontwikkelingen door o.a. waterbesparing, maar ook door enzymen kan men kleuren programmeren zonder pigmenten. 

Hergebruik & Upcycling

Recycling veranderen in Upcycling is een hot issue voor de textielindustrie. Recycling begon met kleding door de shredder te halen en van die kleine stukjes een nieuwe draad samen te stellen. De kwaliteit was matig en moest worden aangevuld met nieuw, virgin materiaal. Nu worden enzymen voor dit proces ingezet met een verrassend hoog resultaat en rendement .

En dan ga ik echt gaan afronden anders leest niemand dit meer vanwege de lengte. Een laatste voorbeeld. Het door wolliefhebbers gevreesde ‘mot-effect’ is op weg om samen met een enzym op te schalen naar een industriële nabehandeling. Als dit lukt kan bijna elke kleding kansrijk stijgen op de duurzaamheid ladder. Want de effecten van de mot, het opeten van een kledingstuk, kan de industrie toepassen als een nabehandeling. Zo kunnen kledingstukken na hun cyclus zichzelf onschadelijk opruimen.

Allemaal met dank aan de mysterieuze micro wereld van enzymen!

Regine Nusselein/ trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik   

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!