SYSTEEMVERANDERING 3

Ongeveer 8% van alle broeikasuitstoot komt voor rekening van de mode industrie. Kleding, als bescherming tegen de elementen hoort, net als voedsel en een dak boven ons hoofd, tot de primaire levensbehoeften van een mens. 

Maar kleding werd mode en daarmee begonnen diversiteit, smaak & stijl. Lodewijk de 14de bedacht dit fenomeen. Toen alleen voor een klein en rijk publiek, nu voor iedere portemonnee beschikbaar.  Zo ontstond bij ons allemaal een kleerkast voor minstens 10 levens.

Wij: een geklede soort 

Waren we maar vogels, dan hadden we niets nodig en zagen we er in elke seizoen prachtig uit! Maar uiteindelijk zijn wij verworden tot een ‘geklede’ soort.

Vroeger volgens een traag systeem van aanschaf en intensief gebruik. Kleding kocht je ter vervanging van dat wat echt op was. Dat kennen we al heel lang niet meer. Niemand verslijt zijn kleding nog tot op de draad. 

Misschien verlangen we er onbewust nog wel naar terug. Kiezen we daarom met enthousiasme voor afgewassen kleuren, rafelige zomen en slordige franjes. Kopen we gretig jeansbroeken met gaten en scheuren. Voor mij nog steeds een banale vorm van decadentie. Want besef wel, dat eerst in de fabriek een compleet gave nieuwe jeans in ca 10 minuten gemaakt wordt die vervolgens verkracht wordt door chemicaliën met behoorlijke milieuschade, inclusief water en energie verspilling. Het productieproces wordt verlengd met minstens 20 minuten extra! Het zou verboden moeten worden, het is zo nep en ridicuul.

Ageing is hot

Natuurlijke veroudering neemt gelukkig wel positieve wendingen. Hoewel de ‘Okay Boomer’ door dertigers een slagschaduw legt op deze stelling zie ik zelf vooruitgang in het leeftijdsdenken. Daarmee hoeft 60 niet het nieuwe 50 te worden, want dat lijkt mij een sprookje waar je op die leeftijd niet in kunt of wilt geloven. Het vooruitgangsdenken zit in jezelf door actief te blijven, gezond te leven en met de hulp van nieuwe technieken. Schoonheid kent geen leeftijd, is een groeiend besef en daarmee komt meer waardering voor de afgelegde jaren.

De werkelijkheid

  • De huidige miss Duitsland is 35 jaar oud en moeder van twee kinderen. 
  • Het magazine ‘People’ vond vorig jaar actrice Jennifer Garner (47) de mooiste vrouw.
  • Joani Johnson is 67, haar carrière begon goed op gang te komen na haar 60ste. 
  • Lauren Hutton, 76, deed op haar 73ste mee aan een ondergoed campagne van Calvin Klein.
  • Kate Moss heeft haar carrière al aardig weten te verlengen, ze is nu 46.
  • De Belgische Dolorès Melia, nu 75, was op haar 72ste het gezicht van Lee Cooper
  • De ultieme ster in dit rijtje is de onvervalst excentrieke Iris Apfel  nu 97. Ze heeft een stevig modellencontract op zak .

En als je anno 2020 president van Amerika zou willen worden moet je wel een pensionado zijn, anders maak je beslist geen kans. Frappant is daarbij dat de oudste kandidaat (78) het populairst is onder jongeren. Een mooi doorleefd cijfer, grijze lokken samen met een charmante rimpel-zone tonen dat je hebt nagedacht en het leven van binnen én van buiten kent.  

Systeemverandering 

Authenticiteit, karakter en diversiteit zijn in de echte wereld weer van belang. Als tegenhanger van de digitale wereld, waar de werkelijkheid steeds verder van ons afdrijft. De focus daar ligt op vluchtige clicks van Instagrambeelden. Dat zorgt voor een tegenovergesteld gevoel,  namelijk onzekerheid. Immers van photoshop kun je nooit winnen.

Einde aan onrealistische beeldvorming 

#metoo en de schandalen rond grensoverschrijdend gedrag tot in koninklijke kringen toe hebben wat opgeleverd. Het is toch ook raar dat een mooi 16 jarig meisje in een glamour jurk wordt gehesen voor de promotie van een duur merk, terwijl ze net zelf haar jeans en Disney t-shirt uitgetrokken heeft. We zijn al jaren waakzaam op kinderarbeid in fabrieken en dan zouden we ze wel de catwalk opsturen. Om nog maar te zwijgen van de Victoria Secret shows of de antirimpel reclames van een teenager. Nu is de leeftijd voor een modellen-carrière wettelijk opgeschaald naar 18 jaar. 

Mode, een gevecht met betekenissen.

Op de ladder van de duurzaamheid scoort mode niet. Mode gaat immers altijd over de tijdelijkheid, het afwisselende karakter is haar corebusiness. Toch zijn de dieperliggende signalen, zoals ‘Ageing’ die gerenommeerde huizen tonen door ouderen modellen in mooie fotoshots en shows te gebruiken, een teken van systeemverandering waar we maatschappelijk allemaal wat aan hebben. 

Modeverschijnselen gaan in rap tempo als een vrolijk virus de wereld over. Ageing is zo’n verschijnsel dat bijdraagt aan een inclusieve samenleving .

 Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.  

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!