onmisbare verbeelding

Een visionair kan voor jou de deur openen naar verbeelding. In je gedachte ga je ineens een andere dimensie zien. Op mode gebied is Rei Kawakubo zo iemand. Ze is eigenaar van het merk Comme des Garçons. Met deze opmerkelijke merknaam alleen al neemt ze afstand van dat oude vertrouwde (sexy) vrouwelijke modebeeld. 

Afgelopen week las ik in de Guardian een intersessant interview met deze onconventionele  ontwerpster. Haar ontwerpen zijn sculpturen, die spannende vragen stellen over hoe kleding zich verhoudt tot ons lichaam en wie we daarin willen zijn.

Ze vertelt dat ze zich enkele jaren terug voornam om in elk nieuw seizoen te starten met de gedachte geen kleding meer te ontwerpen. Zo hoopt ze een nieuwe methode te vinden om kleding echt te veranderen. Met de wens, dat als je ruimte in je hoofd maakt en jezelf ontslaat van de opdracht, er  ineens ruimte ontstaat voor echt nieuwe ideeën. 

Misschien een zweverig klinkend proces voor mensen die niet in de creatieve sector werken, maar het is zoiets als jezelf met vakantie sturen en toch doorwerken met je onbewuste. Wie het kent weet het, je boekt daarmee ongekende resultaten.

 Je kleden = een werkwoord

Haar missie is dat kleding niet gemakkelijk moet zijn: ‘no easy fashion’ noemt ze dat. Met daarbij de overtuiging dat als dingen te gemakkelijk gaan wij zelf niet meer actief nadenken over het gebruik daarvan. Je eigen ontwikkeling valt dan stil, dat moet je niet willen. 

En vult ze aan, dat geldt niet alleen ‘for fashion but in everything’ 

Mode is en blijft werk in uitvoering 

Wie dacht dat mode oppervlakkig is………., ‘Fast fashion’ of zoals zij het beter verwoord ‘easy fashion’ ja die is oppervlakkig maar een goed doordacht en uitgevoerd ontwerp is en blijft een waardevol bezit. 

Deze eeuw vraagt, als je het mij zou vragen om een heel ander ontwerpproces. Niet alleen de duurzaamheid klopt op de deur, waardoor we anders met mode moeten omgaan. Naast het gebruik van ICT is het traditionele vrouwen-mode-beeld verandert. De vrouwen uit de 21ste eeuw zijn anders en als mensen veranderen veranderen hun wensen. 

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!