MODE: tussen Realisme & Idealisme 

Het ‘verkleed-moment 

We zien ze te weinig, maar een leuk wasbaarmondkapje vind ik hét winnende modeaccessoire. ‘Spraakmakende uitlaatklep’ inclusief de typisch Nederlandse discussie hierover. 

Velen werken nog steeds in gemakkelijke comfy’s thuis en de weekenden in en om het huis nodigen ook niet uit tot uitbundig kleedgedrag.

Als uitlaatklep kun je wel even voor de vuilnismannen of pakketbezorgers dat mooie pak of die nog niet gedragen feestjurk uit de kast trekken, meer zit er even nog niet in.

Een nieuw realisme 

Door de Corona crisis is de Mode branche hard geraakt. Wij zagen hier lege winkelstraten, maar daarachter ver weg, zit een omvangrijk verknoopte industrie van fabrieken die bestellingen niet meer mochten leveren en nog iets later zonder vervolgopdrachten zaten. Een ramp voor de gehele bedrijfskolom. Ineens werd voor mij weer duidelijk hoe deze industrie die als corebusiness ‘vernieuwing’ heeft niet meer past in deze tijd.

Hete – herfst-actie

Gelukkig zijn er altijd merken en ketens die hun verantwoordelijkheid nemen en hun orders NIET annuleerden, maar dat waren uitzonderingen. De mallemolen van de ‘fast- fashion- Industry’ werd weer eens pijnlijk blootgelegd. Dat bemoedigden ‘de goede’ tot een zinvolle actie 

Het gebeurt niet vaak dat modebedrijven elkaar onderling publiekelijk oproepen tot gedragsverandering. Maar het gebeurde begin deze maand. Ondermeer Burberry, H&M groep, Tommy Hilfinger en Calvin Klein riepen in een open brief  collega’s op om de gestelde doelen over het verduurzamen van deze industrie toch echt voort te zetten ondanks alle leed en verlies veroorzaakt door Corona. 

Als de wereld ineens zo snel verandert komt dat wat echt belangrijk is naar boven.

Radicale keuzes zijn nu belangrijk. Als we nu nog niet de noodzaak van verduurzaming inzien wanneer dan wel? We zijn nu wereldwijd zichtbaar hard geraakt door de bijwerkingen van onze zogenaamde vooruitgang. Hoog tijd voor een andere focus met een gemeenschappelijk doel.

Systeemverandering: nu echt

Het extreme rendementsdenken van ‘veel voor weinig’, heeft geen oog gehad voor sociale ontwikkelingen, natuurbehoud en duurzaamheid. Het gevolg kennen we, een flinke verstoring van ons eco-systeem, klimaatverandering en nu ook een pandemie.

Even nog in het kort; De conservatieve mode-, kleding- en textielsector is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. In 2015 gebruikte deze sector 79 miljard kubieke meter water en de uitstoot van Co2 was 1.715 miljoen ton. De productie was goed voor 92 miljoen ton afval. Waarvan veel door onszelf (snel) afgedankt. Ruim 20 % van alle kledingproductie wordt zelfs nooit gedragen. Reden: overproductie, productiefouten, winkeldochters en verkeerde keuzes door onszelf. Dat laatste cijfer groeit door onze on-line bestellingen.

Een zorgelijke ontwikkeling. Het moet en kan anders, denk ik

Overstock

Waarom is er overproductie? Als kleding ver weg gemaakt wordt kun je niet snel even bijbestellen. Ook weten we allemaal dat volume betere prijzen geeft. Wij willen bij de aanschaf van een shirt royaal kunnen kiezen uit verschillende kleuren. Zouden we in de toekomst genoegen willen nemen met 3 of 4 in plaats van 8 kleuren?

Afgekeurde kleding

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Naast automatisering is er de kledingindustrie nog veel handwerk en dus gaat er weleens iets mis. Verkeerde knopen, niet streep op streep verwerkt of details die onjuist uitgevoerd zijn.. Als je een duur merk bent wil je dat niet accepteren. Er zijn dan verschillende opties vernietiging / recycling of labels eruit knippen en ver weg aanbieden.

Afvalstroom van online bestellingen

Misschien denk je er niet bij na maar als je een jurkje gaat bestellen en snel 2 maten en 3 kleurstellingen invult omdat je je keuze wil uitstellen………is dat zeer milieuonvriendelijk.

Denk eerst beter na of loop naar de ‘ brick’ ( stenen winkel) voordat je bestelt met een ‘click’. Bij alle on-line bestellingen kun je retouren. Kleding en schoenen hebben een bizar hoog retourcijfer. Waar boeken, electronica ect. scoren met 5% is dat in kleding en schoenen 50%! 

( wil je meer hierover weten? Kijk a.s zondag 27.09.20 22.10 naar VPRO Tegenlicht) met daarna op woensdag 30.09 een meet up via livestream) 

Op 3 en 4 oktober is er een totale virtuele fashion-week. Wat zal het rustig zijn in steden als Londen, Parijs en Milaan. Geen vliegverkeer, geen glossy drukwerk en goodie bags, geen gestresste taxiritten door de stad geen parade van uitgedoste bezoekers. Vanuit je eigen werkplek in een makkelijke comfy alle shows bekijken, bijzonder.

Maar kom af en toe even uit die makkelijke maar saaie comfy-loose-fit en spring in een vrolijke ruit, een crispy blouse of een lekker lange double breasted jas of pak. Doorbreek de saaiheid thuis en ga eens voor grenzeloze fantasie in een vrolijke dessin-mix die je vast nog wel in de kast hebt liggen. Combineer en drapeer wat zwierigs bijeen met een vleugje glim en glans voor het Up-gevoel. Jezelf aankleden blijft een leuk spel, toch!  

Wil je weten wat er al gebeurt om deze sector te verduurzamen click hier voor de Global Change Award. Je wordt er even vrolijk van terwijl het onderwerp natuurlijk zorgelijk blijft. 

Veranderkracht 

We moeten veranderen en de Corona-crisis liet zien dat dit kan. Ineens kwam niet de economie op nummer 1 maar onze gezondheid, daar hoort ons leefmilieu bij. 

Een onvermijdelijke drang tot systeemverandering moet in ons allemaal gaan huizen. 

Ben, blijf of wordt een Uptimist  

Regine Nusselein, graag bronvermelding bij hergebruik.

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!