(M)ode aan de draagsporen

Jan Taminiau toont zijn liefdesverklaring aan het kledingstuk, zo zou je zijn expositie in het Centraal Museum te Utrecht  het beste kunnen omschrijven.

Zijn verhaal en zijn werkwijze tonen een en al liefde voor het ambacht, voor bijzondere stoffen, creativiteit en gedetailleerd borduurwerk. Maar vooral de liefde voor zijn beroemde klanten. 

Waar de confectie het vooral moet hebben van de ‘hanger-verleiding’ doet deze kunstenaar het tegenovergestelde. Zijn jurken zijn duidelijk niet gemaakt om vanaf een hanger te verkopen. Op een kleerhanger ogen ze juist minder goed, want het is maatwerk en dus moet er een mens in. Als het daarvoor bestemde lijf erin stapt gebeurt er iets magisch.

Toen ik me dat weer realiseerde dacht ik, hier moeten we iets van leren. Waarom zouden we zelf ook niet meer op zoek gaan naar het ultieme? Zorgvuldiger kledingstukken aanschaffen en ze met veel meer flair dragen? 

Je herkent het vast; er zijn van die outfits die je ooit kocht, aantrekt en voor jou gemaakt lijken. Maar het tegendeel gebeurt ook. Er ontstaat nooit een echte klik. Niet meer doen, ga alleen nog voor het optimale.

Hoera een vlek

En als het aan J.T. ligt is een slijtplekje, rafelrandje, een vouw of kreukel, ja zelfs een vlek een bewijs van goed gedrag. Het is niet erg, integendeel vindt hij, want draagsporen en een kleine beschadiging zijn onvermijdelijk als je je kleding echt draagt. Het is een beetje de English way of thinking. Daar oogst je meer waardering in een oude Burberry inclusief rafelrandje dan in een gloednieuwe onbetekenende trenchcoat.

koesteren en bewaren

Wie wat bewaart heeft wat, want mode en de tijdgeest zoeken elkaar altijd op. En zo liep de jongste prinses op Koningsdag in het jeansjasje dat haar moeder vele jaren geleden ook eens op koninginnedag droeg. Wat zullen die bij het uitzoeken plezier gehad hebben. 

Repareren < > doneren

Soms wordt kleding al weggegooid als na de was een vlek is blijven zitten, de rits kapot is of een stiksel loslaat. Laten we nu gaan accepteren dat dit er gewoon bij hoort als een ode aan de draagsporen.

Dat denken meer mensen, want er ontstaan steeds meer mogelijkheden om kleding ook bij merken en labels te laten repareren. H&M vond dat ook een goed idee. In Hamburg gaan ze van start met een ‘Take Care – Initiatief’. Je kunt er terecht voor recycling opties, reparaties, en wasadvies. Ze hebben onlangs een speciaal waszakje ontwikkeld voor microvezelstoffen zoals fleece. Koop en gebruik ze, want deze stoffen zijn mede veroorzaker van de plastic soep.

Mode structureert op een esthetische manier onze geschiedenis.

Het is een collectieve veranderende smaakbehoefte die altijd in beweging is. 

Fast fashion gaat vooral over die snelle  beweging. Die past niet meer in een duurzame samenleving. 

Mode van nu is kleding die reflecteert op de echte veranderingen  in onze samenleving. Dat gaat niet snel maar wel gestaag.

Een goed eigentijds gekleed mens vertelt dat verhaal.   

 

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!