MISSbruik

De filmprijs uitreikingen zijn een activistische aangelegenheid geworden met verrassende resultaten.
#MeToo en TimesUp werken. Het lijkt een duurzaam karakter te hebben. Wie nu nog denkt dat de 21ste eeuw niet de eeuw van de vrouw is heeft de afgelopen jaren ergens op Antartica onder een flinke ijsschots geleefd. Mannen uit de film- show- mode- en eigenlijke elke business moeten zich rekenschap gaan geven van hun gedrag.

Feestkleding wordt wakker

De Oscar uitreikingen waren lange tijd het domein van modeontwerpers. Actrices in geleende jurken maakten zo reclame voor zichzelf en het modehuis. Het leverde een heuse trend van feestjurken op. ‘Oscar immitaties voor feesten, trouwpartijen en de decembermaand. Altijd voorzien van veel decolleté werk, voor of achter, verleidelijke splitten tot liefst in de taille, waterval draperieën, alles in hoog glimmende satijnstoffen met strass- stenen, borduuraccenten en paillettten. Dat feestelijke ‘jurkenwerk’ is voorbij. De glimmers draag je anno 2018 gewoon op een vrolijk gekleurde sportieve broek of op je winterjas met sneakers en vooral mooie sokken als blikvanger.

Zwart, een krachtig statement

De tijden zijn echt veranderd. We hebben wel iets beters te doen. En zo had de oprichter van de
# MeToo beweging Tarana Burk ook een Oscar-uitnodiging ontvangen. Er was veel stemmig zwart , dat verbroedert gelijk. Maar zwart is hier vooral de kleur van verdriet en rouw, de kleur van een zondebok en vuile zaakjes. Met die intentie liep de rouwstoet over die geliefde rode loper. En er waren meer statements. Twee aan twee liep men over de rode loper als teken van onderlinge solidariteit. Strak geregisseerd, goed zichtbaar en zelfverzekerd, daarna nog een oproep ‘to stand UP’. De rollen zijn omgekeerd. Nu moet niet alleen de film deugen maar ook de makers.

MISSbruik

#MeToo is een beweging met de juiste Girlpower. Op 1 januari van dit jaar werd de ‘TimesUp’ beweging opgericht. Een netwerk waar 300 Hollywood vrouwen zich aan verbonden hebben. Ze zamelen geld in om seksueel misbruik en sekse ongelijkheid te bestrijden.
De modewereld is hierop geen uitzondering. Integendeel zou ik willen zeggen, ik ken het. In en uit de kleren is voor een mannequin gewoon werk maar voor genoeg mannen niet. Die moeten altijd net even de paskamer in, achter de coulissen zijn of even aan dat stofje voelen en nooit aan de zoom!

De winnaar een issuefilm ‘The Shape of Water’ vult alles in wat lang nooit mocht winnen.
We gaan vooruit in gelijkheid en in een lekker tempo! Ook dat hoort voor mij nu thuis in de categorie duurzaamheid, omdat het evenwicht zoekt op alle niveaus in de M/V verhouding.

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!