klimaatregelen; hoe doe je dat

De opwarming van onze planeet is deze week in New York een topic, maar het zal nooit een sexy glossy onderwerp worden. Wel ‘the biggest story’ van deze eeuw en daarom kan ik er als trendwatcher niet omheen. 

Zorgelijk opwindend zijn de slechte cijferlijstjes met prognoses en uitdagend mooi de grensverleggende plannen om onze kunstlijn te beschermen bij de verwachte zeespiegelstijging.

Mijn eerste blog na de vakantiestop gaat geen ‘Sombermansgeest’ promoten over opwarming en de gevaren daarvan. Iedereen heeft het deze zomer ervaren. We leefden hier weken in Zuid Europa zonder een koffer in pakken! Dat is bijzonder prettig, maar ook verontrustend.  

Klimaatregelen

De oorzaak kennen we nu wel, de gevolgen nog niet en toch zijn we wel wat opgeschoten. De wetenschap heeft het niet zozeer meer over de crisis maar over de gevolgen en de mogelijke oplossingen.

Daarmee verdwijnt hoop ik ook dat verschrikkelijke woord ‘klimaatmaatregelen’. Zo’n ambtelijke term waarmee men eigenlijk zegt ervoor te zorgen dat iets gebeurt of juist niet gebeurt. Onmogelijk in deze fase en iets afdwingend dat voelt niet lekker. Nee, we moeten het klimaat regelen in één woord dus ‘klimaatregelen’, als nieuwe werkwoord.  Regelen betekend iets in orde maken, zorgen dat het voor elkaar komt, organiseren. In China trof ik daarvan een goed voorbeeld. Een stad als Beijing is schoner dan Amsterdam. Oorzaak: veel elektrisch vervoer met verplicht twee batterijen. De een laadt thuis op, terwijl de ander rijdt.

Een actief deel van het bedrijfsleven doet verwoede pogingen om doeltreffende oplossingen te vinden voor minder Co2 – belasting, waterbesparing, een beter grondstoffenbeheer en hergebruik.

(M)ode < > Drzh  

Ze hebben eigenlijk altijd op gespannen voet geleefd. Mode ging over de snelle tijdelijkheid. Terwijl duurzaamheid zich juist richt op de lange duur. Iets wat een blijvend karakter heeft. En nu zoeken ze elkaar’s gezelschap. Dat levert wat op! 

Wie even terug gaat in de tijd kan niet ontkennen dat Mode en zijn snelheid wat we toen ‘Fast Fashion’ zijn gaan noemen niet meer in het Westen bestaat. We zijn allemaal veel zelfstandiger en verstandiger over onze kleding gaan nadenken. Pick & Mix ( iets ouds en iets nieuws) is de nieuwe ‘fast fashion’ van toen.

Ben een winnaar 

Heb jij een subliem idee om de mode-industrie met een flinke zwiep duurzaamer te maken? surf naar https://globalchangeaward.com/how-it-works/ nu al voor de 5de keer. 

De vorige winnaars van de Global Change Award vertegenwoordigden een breed scala aan innovaties, zoals veganistisch leer, kinderkleding die meegroeit en een digitaal systeem om producten recyclebaar te maken. Dit jaar is de H&M Foundation vooral op zoek naar ideeën die technologie en data gebruiken die het voor consumenten vergemakkelijken om duurzame keuzes te maken.

Ideeën insturen kan tot en met 16 oktober via globalchangeaward.com. Klik hier voor meer foto- en videomateriaal.

 

Jaarlijks produceert een Nederlander pp ca 500kg afval. Laten we dat verbeteren en regelen.

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik. 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!