Echte transparantie door alles te delen

Net nu de week van: who made my clothes? weer begint neemt H&M het voortouw en laat vanaf 23 april aan elk kledingstuk weten waar en door wie hun kleding is gemaakt. Een betere aftrap kan deze week zich niet wensen!

Via de webshop hm kun je nu bij elk product altijd ook gelijk de button ‘duurzaamheid’  aanklikken. Ook in de zogenaamde ‘Bricks’, de echte winkels van steen, kun je via een app op het prijskaartje alles te weten komen over de herkomst van dat kledingstuk.

Voorheen stond al wel veel informatie op hun website, maar een snelle scan per kledingstuk ontbrak nog. Die is er dus nu en dat vind ik een zeer uitnodigend gebaar naar al die mensen die maar blijven roepen dat het zoooo moeilijk is om iets duurzaams te vinden. Of dat het altijd zo duur is. Nu kun je het zelf zien en je beslissing nemen.

Ik vind het een moedige stap, want openheid en transparantie brengen ook verantwoordelijkheid met zich mee. De criticasters zullen het extra kritisch volgen en tegen hen zou ik willen zeggen: doe het ze maar na! Dan hebben we volgend jaar geen speciale week meer nodig waarin we ons moeten afvragen: ‘who made my clothes?’ In een beschaafd, democratisch en wereldbewust land moeten consumenten altijd willen weten waar hun kleding, maar ook bijvoorbeeld hun voedsel vandaan komt. Omdat we allemaal verantwoorde keuzes moeten gaan maken, willen we het hier op de gehele bol leefbaar houden voor iedereen. H&M heeft met deze service haar verantwoordelijkheid genomen. En nu wij nog.

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.  

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!