REMTAK maakt kans

Hoera ik ben genomineerd met ‘Remtak’, verzamelnaam voor mijn idee om totaal circulair te produceren.

Al lange tijd zit dat idee in mijn hoofd, maar vond nergens gehoor. Het is moeizaam om  acceptatie te vinden voor een plan dat niet direct aansluit bij een industrieel proces of een retail concept.

Het Textielmuseum in Tilburg schreef een wedstrijd uit: ‘Reinvent Textiles’ .
Daar legde ik mijn idee weer neer en warempel, ik behoor tot een van de 10 genomineerden.
Vanaf nu kun je op hun hun Facebook pagina stemmen voor het beste idee. Hier de link .

Er kan tot 22 november a.s. gestemd worden voor de publieksprijs.
Daarnaast is er een vakjuryprijs. Op 26 november is de uitreiking.

De 10 uitverkorenen, ik ook dus, exposeren tot 10 december in het museum.

Onder de genomineerden vindt je heerlijke ‘mind-movers’, zoals het verlijmen van oude kleding tot bouwmateriaal, of oude textiel thuis recyclen met een 3D printer. En wat te denken van Bioplastic, helemaal schoon, als nieuw bindmiddel voor textiel, donorkleding, textiel gereed maken voor consumptie als herbestemming. Kortom, hiermee  lossen we verschillende problemen op.

Enfin, mijn idee is er ook bij, het is heel praktisch je creëert zelf een gesloten kringloop. De gedachte is om het proces van take, make, waste echt te stoppen. Waarom steeds een nieuwe trui kopen als je ook een keer zou kunnen investeren in een excellent garen? Naar wens en behoefte ontvang je een voorstel om van jouw grondstof een nieuw model te laten breien. Dat kan met een bepaalde breimachine. In de oorlog deed men niet anders. Nu koersen we opnieuw aan op een grondstoffenschaarste. Dit proces bespaart veel energie, water, chemicaliën, verfstoffen en arbeid.

Zo houden we plezier in dat heerlijke ‘verkleedspel’ dat mode heet, zonder ons milieu te belasten. .. …..we worden zo ons eigen grondstoffenmagazijn (Thomas Rau en partner schreven er een goed boek over).

Less is more wordt less is better.

Mijn Facebook pagina stond in de slaapstand, maar met deze ontwikkeling heb ik die weer geactiveerd. Dus wil je mij volgen? Zoek me opnieuw op. Wil je lid worden van de Slow Fashion Society?  Registreer je, zoek op @modeuptimisten.

Voor wie nog niet weet wat een Uptimist is, echt anders dan een optimist. Kijk hier

 

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid, graag bronvermelding bij hergebruik. 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!