Het recht van grondstoffen

Stel je eens voor dat de grondstoffen van onze planeet universele rechten krijgen om voort te bestaan?

Bij wet geregeld zoals wijzelf?

Na de mens, het dier, nu grondstoffen

In 2018 is het zeventig jaar geleden dat de universele verklaring van de rechten van de mens door de verenigde naties werden aangenomen.
Daar bleef het niet bij in 1980 werd PETA opgericht, People for Ethical Treatment of Animals, een pleidooi voor dierenwelzijn en -rechten. Veel dieren zoals schapen in de wolindustrie hebben daardoor een beter leven gekregen.
Nu zijn we op weg zijn naar een wereld omvattende circulariteit van alle te gebruiken en gebruikte materialen. Daarin zou een grondrecht voor grondstoffen goed passen.

Wie ergert zich niet aan de door de industrie te snel ‘geplande veroudering’ van spullen.
Maakt niet uit wat het is, koffiezetapparaat, overhemd of mobiel. Sneller dan verwacht laat hij het afweten.

Heb je iets nog wel in bezit in een ICT gestuurde wereld ? Zonder updates ben je geen eigenaar meer van dat wat je ooit dacht te bezitten. ‘The internet of things’ daar zitten anderen aan de knoppen van jouw spullen. En als je nog even door wil mopperen zou alleen nog een opmerking als: “ze bezit veel humor’,misschien het enige zijn wat onvoorwaardelijk van jezelf is en blijft. (En als Remtak doorgaat blijf  jij de baas over je eigen grondstoffen paradijs!)

Vorige maand was er symposium in Amsterdam met de titel ‘ in repair’. Steven Jackson deed daar een oproep om vernieuwing d.m.v. reparaties & innovaties heel serieus te behandelen. Hij noemde de huidige situatie een ‘a broken world thinking’. Het ‘Repair cafe’ is een succes maar draait wel op vrijwilligers

EU voorstel

Afgelopen zomer nam de EU een motie aan: producenten moeten hun producten eenvoudig reparabel maken. En op 10 december 2018, op de 70ste verjaardag van Human Rights Declaration, gaat een wereldwijde campagne voor grondstoffenrechten lopen.
Wil je deze actie steunen? Een petitie hiervoor kun je al tekenen . O, ja en dan nog even over onszelf. Is eigenlijk niet elk ziekenhuis een groot veelzijdig repair cafe? De reparateur een medisch professional met donorschap, transfusie en transplantatie mogelijkheden. Allemaal gericht op verantwoord hergebruik. Zit repareren al niet in onze genen?

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.

 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!