Wie wordt hier genaaid?

  Genaaid is een modern lijdensverhaal van de EO in 6 delen over de textiel-kledingindustrie. Gisteravond was het laatste deel te zien.

Het mondt uit in een struggle voor het eigen ik, inclusief zelfbeklag omdat er enkele weken gewerkt moet worden aan niet meer dan 2 setjes kleding voor een modeshow.

De ingrediënten:

  • Poging tot bewustwording.
  • Goede typecasting in diversiteit, (zoals dat hoort in televisieland).
  • Locatie: Myanmar (waar de kledingindustrie net is opgestart, omdat o.a. China en Bangladesh te duur worden) 
  • Opdracht: jonge ontwerpers doen ervaring op en leveren  2 duurzame ontwerpen af.

Goed gekleed op pad.

De verontwaardiging viert bijna elke minuut hoogtij terwijl al jaren de media bol staan van de informatie en voorbeelden. Je gaat bijna even denken dat ze zich voor dit peperdure programma onvrijwillig hebben laten inpalmen.

De jonge starters gaan goed gekleed op pad om ervaring op te doen. Werkkleding kennen ze niet. De meest primitieve locaties worden bezocht. Het lijkt op een goed ingestudeerd toneelstukje in delen want voorbereiding op wat gaat komen zien we nergens. Zo zitten ze onder een golfplaten dakje, waar de stroom uitvalt aan een naaimachine of strijken 50 shirtjes in kleermakerszit op de grond met een oeroud strijkijzer! 

Geloof me, dit gebeurt nauwelijks nog in het echt.

Ook is er een zogenaamd spontaan straatgesprek met de locals waar alweer de tranen vloeien over zoveel uitbuiting en onrecht. 

Ongeloofwaardig en misleidend

Wie gelooft dit? Ja natuurlijk, als je 12 of 13 jaar bent waarschijnlijk wel. Ik kan het niet anders omschrijven als een nieuwe variant op het begrip ‘greenwashing’ waar in dit geval ook heel veel gemeenschapsgeld in zit. Gemaakt door een media groep die zeker verstand heeft van goed camerawerk en televisie formats, maar niet van de branche.

Samen een collectie maken wordt wel steeds aangewakkerd door hun coach Sjaak Hullekens maar hun ego is groter. De bankhanger thuis, als die nog niet is weggezakt en ouder is dan 17 jaar, ziet voor zijn ogen dat met de komst van de duurzaamheid nieuwe profeten maar ook nieuwe profiteurs klaar staan.Weer een gemiste kans……,.,  

Mijn wens voor 2019 is dat alle goede ideeën die echt over duurzame kleding gaan en nog niet gelijk een fors verdienmodel hebben eindelijk eens een kans krijgen in 2019.

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik 

  

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!