Toekomstbouwers

Het was weer Dutch Design Week, ook op televisie onder de naam “toekomstbouwers”, inclusief een wedstrijd voor the best of the best.

Jong talent stond extra in de spotlights. Het was overduidelijk, dat de nu afgestudeerde generatie  het echt anders aanpakt. Ze maken al vroegtijdig verrassend andere keuzes.

Design = eigenlijk een moeilijk woord voor een proces dat loopt van idee naar realisatie. Het gehele proces kent 2 belangrijke fases, het denken en het doen. Om in alle twee goed te slagen is naast creativiteit en inzicht in de materie en mogelijkheden ook veel doorzettingsvermogen nodig. 

3 D printing volwassen 

3D printen werd een paar jaar geleden nog aangeprezen om zelf een vaasje of ontbrekend schaakstuk uit  je eigen plastic afval te maken. Nu is het een volwassen medium voor big business. Joris Laarman toont hier hoe je met een via Marktplaats gekochte oude 3 D printer – die zijn leven lang chocolade uitprintte – nu een industrieel ontwerp realiseert. Hij bouwde die printer ingenieus om en is nu in staat om hiermee een mooie subtiele vormgegeven brug te maken, te printen dus laagje voor laagje. Als ie klaar is, is er al een plekje in Amsterdam waar hij over het water wordt gelegd. Een experiment met 3D geprinte huizen is in uitvoering.

Echt nieuwe constructies

Duurzaam gericht was nagenoeg alles. Voor deze toekomstbouwers zit die gedachte al vastgeklikt  in hun mindset.

Elektrisch rijden, het is een toekomstperspectief. De Tesla fabriek heeft er nu een serieuze collega bij gekregen. Lex Hoefsloot bouwde met zijn team een totaal nieuwe en betere auto . Deze auto rijdt altijd helemaal op de zon, ook als daar een wolk voor zit. De motor zit niet onder de kap maar in de vier wielen. Totaal anders dus en zonder accu. Die materiaal- en milieuverspilling is  opgeheven. Volgend jaar rollen de eerste 1000 testauto’s al uit de fabriek. En zo reis je als een Uptimist terug naar huis met hoopvolle gedachten bij de wereld van morgen.

Sociaal ontwerp laten de toekomstbouwers niet links liggen. Er werden interessante oplossingen getoond om mensen met dementie of een andere handicap goed te ondersteunen. Of hoe het dreigende migratie probleem en mobiliteitsvraagstukken aangepakt kunnen worden.  

Duurzaam & waakzaam

Meubelontwerpen zijn er natuurlijk ook, in nieuwe materialen die zowel binnen als buiten kunnen staan. Inklapbaar, uitschuifbaar en simpel te vervormen in verschillende functies voor mensen met een flexibele gezinsomvang of klein behuisden. 

Robotica gaat nooit meer weg. We vergroeien met een machine maar hoe ver willen we gaan met die robot love? De expositie Robot love geeft je opties. Deze expositie was ook onderdeel van de DDW, maar blijft te bezoeken tot 2 december aanstaande. 

In een tijd waarin datahonger een serieuze diagnose is geworden en de menselijke maat lijkt te verdwijnen voelt het zien van veel ontwikkelingen hier als een bevrijding.

 

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!