Van Hulley is ook van jullie

Dit is geen gelikt marketingverhaal, maar storytelling van een bedrijfsfilosofie met een hoog duurzaamheidsgehalte, alles fairplay. Ik ga het hebben over Van Hulley. De initiatiefneemster Jolijn Creutzberg, een vrolijke alleskunner, bundelt de aanpak van verschillende maatschappelijke problemen samen tot een successtory.

Van Hulley transformeert jouw oude geliefde overhemd met wellicht een rafelrandje tot een hippe boxershort. Het werkt als volgt. Via de website vul je een formulier in en je betaalt. Vervolgens vouw je jouw dierbare overhemd op en stopt het samen met de bevestiging in een envelop. Meer hoef je niet te doen.

Aangekomen bij Van Hulley start het serieuze werk. In het atelier wordt het overhemd eerst uitvoerig bekeken, daarna zorgvuldig verknipt en in elkaar genaaid. Leuke of mooie details worden hergebruikt en persoonlijke wensen kun je aangeven.

Hier krijgt alles aandacht, het textiel, het ontwerp en de mens. In het arbeidsproces staat sociaal ondernemerschap voorop, want de vrouwen die jouw overhemd verbouwen hebben allen een achterstand op de arbeidsmarkt. Ze krijgen intensieve coaching en begeleiding, want het doel is dat deze vrouwen doorstromen naar de echte arbeidsmarkt. Om dat te bereiken gaan ze naast hun werk anderhalve dag naar school (ROC).

Op afval wordt goed gelet. Blijft er stof over, dan gaan die naar vrouwen die quilts maken, daarvoor is nu al een wachtlijst!

Bij de in- en uitstroom van personeel word goed gekeken naar talent. De vrouwen krijgen feedback en coachingsgesprekken over hun valkuilen, talenten en wensen. Ze leren samenwerken, onze omgangsvormen kennen en van fouten wijzer worden. Er zijn goede contacten met het bedrijfsleven voor de doorstroming. Jolijn vertelt mij met een big smile dat er nu 15 vrouwen afstuderen. Binnenkort zijn er speeddates georganiseerd op het bedrijf tussen werkgevers en de afgestudeerden. Zo stromen ze door van kansarm op de bank hangend naar kansrijk op onze arbeidsmarkt .

Een paar dagen later schuift de postbode een vrolijke blauw-wit-oranje envelop door mijn brievenbus. Een Van Hulley ligt op mijn voordeurmat. Mijn dierbare zijden blouse met een zwak schouderplekje is vrolijk omgetoverd evenals mijn partners shirt waar warme herinneringen aan kleven.

Voor wie nog twijfelt. De pasvorm is bijzonder goed. Zij maken een echte boxershort zoals dat hoort want hij heeft een zogenaamde ruime zit. In vakkringen heet dat ‘bassin’. En hip is ie ook. Naast mooie details zit er op het achterpand een zwierig los flapje omzoomt in feestelijk oranje dat als accent over de spijkerbroek gedragen kan worden als teken van en ode aan die dubbele fair-play. Prominenten komen en gaan. Zo kwam prins Constantijn langs en voor Obama ligt er ook eentje klaar.

Circulair denken, het Re-Upcyclingsproces stimuleren en kansarme mensen in onze samenleving weer toekomst geven. Van Hulley maakt er werk van samen met klanten.

 

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik. 

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!