ONTSPULLEN

In DD&D

Opruimen, ontspullen, ontzamelen. Leven met minder, een trend.

Ontspullen lijkt bijna een nieuwe religie te worden. Opruimcoaches hebben het druk en de zelfhulpboeken hierover vliegen de winkel uit. We weten ontzettend goed hoe we spullen moeten aanschaffen en verzamelen maar voor ‘ont-zamelen’ hebben we professionele hulp nodig. Bizar vind ik.

We brengen jaarlijks 135 miljoen kilo spullen naar het kringloop circuit! Lijden we aan een spullen- obesitas ? Of zijn we op weg om massaal in een minimalistisch leven te stappen? 

Minder geeft meer

Zijn we verzadigd?  Er groeit in ieder geval een tegenbeweging die zich afkeert van meer en nieuw. 

Stop de verspilling is een mooie koerswijziging op weg naar een circulaire samenleving. Avant-garde kledingontwerpers maken geen geheel nieuwe seizoenscollecties meer, maar vullen de oude aan. Reparatie ateliers groeien.  Gerenommeerde chef- koks kiezen steeds vaker voor de simpele seizoenskeuken en de Doggybag is aan een herwaardering begonnen en heet nu Magic- box. De kunstwereld omarmt weer de ‘Minimal Art’ principes. De zogenaamde Tiny Houses movement promoot de voordelen van ultra klein wonen. Dit is maar een grove greep uit de tastbare nieuwe oplossingen voor de ‘consu-mens’.

Blij zijn met wat je allemaal hebt is mijn advies. Juist niet te snel ontspullen. Ik ben zelf al zo vaak blij geweest met iets wat ik nog ergens had liggen en ineens buiten gewoon goed kon gebruiken.

Een ‘zero- waste’ samenleving 

De kunst en waarde van rommel en bewaren vind ik zelf heel waardevol. Al is het maar voor de herinneringen. Want wat doe je met die herinneringen als je coach adviseert: weg ermee? Uit het oog is uit het hart en kan onschatbare waarde voor altijd laten verdwijnen. En ja natuurlijk veel ligt er in elk huis te verstoffen. Maar, geloof me ze popelen in hun la of kastje om weer eens gebruikt te worden. Duurzamer kun je niet leven dan het doen met wat je al hebt.

Hoe ziet je leven eruit als je afstand doet van bijna alles en ineens in een piepklein huisje gaat leven? Dan wil je misschien wel dagelijks andere ruimte om je heen en stream je bijvoorbeeld films of ga je gamen. Weet je trouwens wat dat aan energie kost ? 2 uren streamen vraagt evenveel energie als 2 ijskasten in een heel jaar!

Onze opruimwoede heeft denk ik niets te maken met een ‘ecobewustzijn’ maar  alles met de wens naar rust. Rust in je hoofd, in je huis en rust in je kleerkast. Die wens naar een nieuwe minimalistische leefwijze is prima maar ga het milieu er niet bijhalen. Zelfbeheersing is denk ik de moeilijkste, maar wel de allerbeste oplossing. En dat doen we te weinig. Ik ben hierop beslist geen uitzondering.

De kunstenaar Darren Almond verwoord het inspirerend;

You need to have nothing,

otherwise you can’t have anything

 

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.  

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!