Hello Twenties, bey Teenies

De afgelopen 20 jaar zijn, zoals dat hoort, niet geruisloos voorbij gegaan.

Elke verandering begint bij actie & aandacht, daar heeft het dit jaar niet aan ontbroken.

Achter de vernislaag van stijgende beurskoersen, afnemende staatsschuld en een kleine groei zit een nieuwe laag van verandering. Het is groei met een wankel evenwicht. Doorgaan zoals de afgelopen twintig jaar zich voltrokken kan niet meer, het moet anders willen we het voor iedereen op deze planeet leefbaar houden.

Gelukkig waren er al velen die dit in het vizier hadden. Want de belangstelling voor een persoonlijke ‘green-deal’ groeide.

Green deal 

Groen denken leeft. Sinds kort hebben we een Europese green-deal. Frans Timmermans heeft de politieke moed opgepakt voor de uitvoering daarvan in Europa. Ik hoorde hem onlangs zijn aanpak ontvouwen als een hoopvolle realist.

In goed gezelschap met Chistine Lagarde, de nieuwe president van de ECB. Zij toonde een interessante agenda met als hoofdlijn de klimaatverandering en de daarmee samenhangende problemen. De een ‘ Timmert’ aan de weg, de ander roept op tot  ‘en Garde’.

Van MVO naar MVK 

De modewereld gaat betere keuzes maken. Er zijn inspirerende koplopers in alle prijssegmenten, dat schept verwachtingen voor een mooie toekomst. We verschuiven van MVO  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen naar MVK Maatschappelijk Verantwoord Kopen. Jaren geleden startte ik hierover een petitie, overbodig is het nog niet maar schuift wel in die richting. En dat groen denken wel, maar groen doen niet elke dag lukt weten we allemaal. We zijn en blijven uiteindelijk allemaal mensen met gebreken en wensen. 

Mode van exclusief naar Inclusief 

Mode was in het begin van deze eeuw nog een exclusieve wereld waar het monopoly lag bij grote namen met exclusieve winkels, magazines en shows. Die afstand heeft Instagram in tien jaar tijd opgeruimd. Grenzen vervagen en zo kregen duurzaamheid, DIY, on demand, de kledingbieb, diversiteit, genderloosheid, Vintage en fair trade mooie kansen. 

Rolmodellen Kim< > Greta 

De influencers zijn de afgelopen jaren ook veranderd. Wie had ooit gedacht dat Kim Kardashian snel meer volgers zou krijgen dan de gezaghebbende Amerikaanse Voque. Influencers zijn mensen geworden en niet meer de bladen.

Mijn voorkeur gaat uit naar de nu zestienjarige Greta Thunberg een bijzondere tiener. Haar kalme vastberaden blik schudt ons wakker. Ze hekelt ons hedonistisch gedrag en vraagt ons allemaal om hulp. Daarbij wijst ze ons op de zere plekken, knaagt aan ons geweten door te stellen dat wij banger zijn voor de veranderingen in onze lifestyle dan de rampzalige verandering zelf. 

Vertederd wordt ze door velen afgeserveerd, daarnaast bedreigt en gehaat. Ze heeft een tegenhanger, een anti – Gretha, de Duitse Naomi Seibt. Ze gaat moedig en onverstoorbaar door.

Zij is, vind ik, onze nieuwe Pippie Langkous. Jong wijs, ondernemend, en zelfbewust. Ze toont  een natuurlijk leiderschap, zonder sterallures en dat is bijzonder in deze tijd. Zij is een boodschapper. Time magazine riep haar daarom uit tot dé persoon van 2019.

Actie & protest in 2019 

Deze nieuwe Pippie Langkous heeft ook voor nieuwe taal gezorgd zoals klimaatstaking en klimaatspijbelaar. De kracht van de jeugd is helemaal terug en dat is lang geleden. Het was een jaar vol actie. Studenten demonstraties in Hong Kong, de jeugd in de UK tegen Brexit, jonge activisten in de VS, gele hesjes in Frankrijk, hier de boeren, de bouwers, de zorg en het onderwijs; allemaal terechte uitingen van verzet.

De omslag

2019 zal denk ik de geschiedenis in gaan als het omslagpunt aan de grenzen van onze klassieke groei. Onze premier noemde het al de grootste crisis in zijn loopbaan. Was het klimaat nog niet zo lang geleden een twistpunt, nu niet meer. 

Herinner je nog ‘ Warme Truiendag’ op 15 februari? Dat was ineens ‘rokjesdag’ geworden omdat het voor de tijd van het jaar waanzinnig warm was met 16 graden.

Deze zomer haalden we voor het eerst in ons land 40 graden op de meter. En straks rond de Kerst verwacht Australië 45 a  50 graden. Onwaarschijnlijke records die zorgwekkend zijn.

Maar niet gaan somberen, hoopvol blijven, want die hoop is dichterbij zijn doel dan tien jaar geleden. We moeten gaan rekenen  op ons menselijke kapitaal, dat is creativiteit, ondernemerschap, doorzettingsvermogen en moed, de moed om te veranderen.

Regene Nusselein trendwatcher duurzaamheid, graag bronvermelding bij hergebruik.  

Recente berichten
error: Deze inhoud is beschermd!